NEWS BELGIUM
EU-HOU-News

HOU Belgisch nieuws

2e succesvolle door COMENIUS gesteunde Trainingssessie voor Leerkrachten - Cardiff, UK

26 leerkrachten uit de 15 partnerlanden namen deel aan deze sessie, die gehouden werd in de Cardiff University in Wales. Overdag werden een aantal hands-on workshops gedemonstreerd en besproken, afgewisseld met de voorstelling van een aantal astronomische bronnen die vrij beschikbaar zijn en die in de klas kunnen gebruikt worden om de belangstelling van de studenten aan te wakkeren en hen enthousiast te maken voor de wetenschappen.

De voordrachten behandelden o.a. het gebruik van automatische en op afstand bestuurbare telescopen in de klas. Zowel optische en radiotelescopen kwamen aan bod, evenals het gebruik van het Virtueel Observatorium voor onderwijsdoeleinden en het gebruik van de SalsaJ software om astronomische data te analyseren.

De leerkrachten konden SalsaJ gebruiken om de massa van Jupiter te meten en de afmetingen van de kraters op de maan, om een Hertzsprung-Russell diagram te plotten van een open sterrencluster, en om nieuwe planeten op te sporen. Ze konden zelfs nog meer hands-on werk doen door zelf enkele astronomische instrumenten te bouwen!

Door gebruik te maken van de SPICA telescoopkit, (die te verkrijgen is op http://www.orbys.co.jp/kolkit/), konden de leerkrachten volledig werkende refractors maken in 30 minuten! Spijtig genoeg beletten Welshe wolken alle waarnemingen aan de hemel, hoewel we toch een aantal vogels op het nabije dak konden bespieden! 

Daarna konden ze met behulp van harde kartonnen buisjes, CD's en een beetje lijm en sellotape, werkende spectroscopen maken. Ze gebruikten de spaarzame Welshe zonnestralen om een zonnespectrum te bestuderen. 
EUHOU_cardiff_computers.jpg
Afgezien van de lessen konden de leerkrachten ook genieten van een traditioneel Welsh banket op het nabije Caldicot Castle, met muzikale begeleiding van een schare plaatselijke minnestrelen. De wijn vloeide rijkelijk en er was voedsel in overvloed (alhoewel naar aloude Welshe gewoonte enkel een dolk beschikbaar was voor het snijwerk!).  

De volgende avond was er een niet zo traditioneel Welsh maal in Cardiff Bay, in een Chinees and Thai restaurant. De deelnemers konden rond de baai wandelen, verschillende toeristische bezienswaardigheden bekijken en een vleugje Torchwood opsnuiven. Opvallend was de Noorse kerk, waar de schrijver Roals Dahl gedoopt werd, en het indrukwekkende gebouw van de Welsh Assembly, gebouwd met traditionele Welshe materialen en verwarmd door aardwarmte van onder Cardiff Bay!

Het was voor iedereen, voor deelnemers en lesgevers, een zeer interessante en aangename trainingssessie. De enthousiaste reacties beloven heel wat voor de toekomst en het verspreiden van de nieuwe kennis in scholen en bij andere leerkrachten in de verschillende landen.  

Om kennis te maken met de verschillende oefeningen die uitgevoerd werden tijdens deze trainingssessie kan je de 'Oefeningen' bladzijde op deze website raadplegen.