NEWS BELGIUM
EU-HOU-News

HOU Belgisch nieuws

2e succesvolle door COMENIUS gesteunde Trainingssessie voor Leerkrachten - Cardiff, UK

De tweede door COMENIUS gesteunde EU-HOU trainingsessie ging door in Cardiff, UK in augustus 2009. Ze werd ingericht door de UK partners en het Faulkes Telescope Project en was een groot succes voor alle deelnemers.

Read more: 2e succesvolle door COMENIUS gesteunde Trainingssessie voor Leerkrachten - Cardiff, UK

Zilveren Europese onderscheiding voor het « Hands-On Universe » project.

Het « Hands-On Universe, Europe – Bringing frontline interactive astronomy to the classroom » kreeg de zilveren onderscheiding van de Europese Commissie ter gelegenheid van de conferentie « Innovation and Creativity in the Lifelong Learning Programme: Create, Innovate and Cooperate » gehouden in Praag van 6-7 mei 2009, in het kader van het Tsjechische Voorzitterschap van de Europese Unie. 

Read more: Zilveren Europese onderscheiding voor het « Hands-On Universe » project.

1e COMENIUS succesverhaal: OHP trainingsessie van 7-10 mei 2009

35 deelnemers woonden onze workshop bij in het Observatoire de Haute-Provence, een prachtige locatie in het zuiden van Frankrijk. Deze trainingsessie ging door tijdens het allereerste International Year of Astronomy in 2009, uitgeroepen door de Verenigde Naties op 20 december 2007, in opvolging van UNESCO resolutie 33 C/25:

Read more: 1e COMENIUS succesverhaal: OHP trainingsessie van 7-10 mei 2009

Plot je eigen HR diagramma

Nieuwe oefening: onderzoek de sterpopulatie in een open cluster!

In dit project leer je gegevens van de Faulkes Telescoop gebruiken om de lichtintensiteit te meten van de sterren in een cluster (een proces dat bekend is als fotometrie), door verschillende filters, en de kleuren van de sterren plotten in een 'kleur-magnitude diagram'. Eens je weet hoe “rood” of “blauw” de sterren zijn kan je meer informatie erover verkrijgen – massieve sterren zijn gewoonlijk zeer blauw (heet), sterren met een gemiddelde massa (zoals de zon) zijn geel, en de sterren met de kleinste massa zijn rood (koel). 

Probeer het!

EU kent 300 000 € toe aan het HOU project

De Europese Unie steunt het HOU project 2009-2010 door COMENIUS beurzen toe te kennen.

Het “European Hands-on-Universe teacher training and support program” voorstel voor erkenning als een COMENIUS multilaterale actie binnen het Levenslang Leren kader werd geselecteerd door de Europese Commissie (EC) uit 162 voorstellen. 

Read more: EU kent 300 000 € toe aan het HOU project